Jesteś przebojową, nowoczesną mamą i chcesz, żeby było to widać także w twojej kuchni? Oto nasze propozycje szybkich, zdrowych i smacznych przepisów.
1. Chipsy z pieczonych warzyw i owoców
Doskonały przysmak i zdrowa przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Chipsy możemy przyrządzić oczywiście z ziemniaków, ale również z batatów, buraków, marchwi, jabłek czy bananów.
Wybrane przez nas owoce i/lub warzywa należy pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z oliwą z oliwek, a następnie piec: 40 minut w 150ºC, a następnie 20 minut w 170ºC.
2. Pralinki daktylowe
To zdrowa i sycąca przekąska dla nowoczesnej mamy, a także jej pociechy. Te łakocie doskonale zastąpią ciastka ze sklepu.
Składniki:
– 100 g daktyli namoczonych
– 100 g orzechów laskowych
– 5 łyżek masła orzechowego
Orzechy należy zmielić na mąkę, następnie dodać daktyle i masło orzechowe. Ręcznie formujemy kulki. Przechowujemy je w lodówce.
3. Ciasteczka owsiane
To kolejny przepis szczególnie przydatny dla mam, które godzą pracę z wychowywaniem dziecka. Wcześniej zrobione ciastka mogą przydać się na „czarną godzinę”, kiedy akurat będzie potrzebowało się trochę czasu, aby na przykład zrobić coś dodatkowego do pracy lub po prostu mieć chwilę dla siebie (można ją wykorzystać na przykład na ćwiczenia dla pracujących matek). Zapas zdrowych i pysznych ciasteczek jest wówczas niezastąpiony.
Składniki:
– 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
– ¾ szklanki płatków owsianych
– 5 łyżek mąki owsianej
– 2 czubate łyżki oleju kokosowego
– ½ szklanki mieszanych suszonych owoców
– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– 2 łyżki pestek słonecznika
– 4 łyżki miodu
– szczypta proszku do pieczenia.
Olej kokosowy należy roztopić na małym ogniu i lekko ostudzić. Wszystkie składniki trzemy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Na blachę wykładamy niewielkie kawałki ciasta i lekko je rozpłaszczamy. Następnie pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 160ºC.
4. Domowe lody
To wspaniały przepis dla całej rodziny – no bo kto nie lubi lodów? Skuszą się na nie nawet pracujące mamy, którym zależy na utrzymaniu kondycji. Szczególnie, że lody zrobione samemu są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne niż te ze sklepu czy lodziarni.
Lody truskawkowe: należy zblendować 300 g truskawek z 400 g jogurtu greckiego i dodając łyżkę miodu, a następnie mnożąc je przez 1,5 godziny.
Lody czekoladowe z cynamonem: 700 g jogurtu zmieszaj z 4 łyżkami kakao, następnie dodaj pół łyżeczki cynamonu. Całość blendujemy i mrozimy przez 1,5 godziny.
5. Maccaroni and cheese
… czyli popularne danie kuchni amerykańskiej, znane bardziej jako Mac and Cheese. To po prostu makaron w roztopionym sosie, za którym w Stanach szaleją dzieci, nastolatkowie, studenci i dorośli.
Składniki:
– 300 g makaronu (najlepiej typu kolanka)
– 2 płaskie łyżki masła
– 3 płaskie łyżki mąki pszennej
– ¾ szklanki mleka
– 150 g sera cheddar (lub gouda)
– pieprz.
Na patelni na niedużym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko (podczas tego procesu najlepiej przez cały czas mieszać trzepaczką, tak, aby sos był gładki). Ser ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy wszystko pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać do niego więcej mleka. Na koniec dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, całość intensywnie mieszamy.
6. Batony z kaszy jaglanej
Twoje dziecko na pewno będzie zachwycone, jeśli wspólnie zrobicie własne, domowe batony! Co więcej, nadają się one dla dzieci już po ukończeniu pierwszego roku życia.
Składniki:
– 25 g masła
– 2 łyżki miodu
– 90 g masła orzechowego
– 50 g ekspandowanej kaszy jaglanej
– 45 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70%).
Na początku do małego garnka wkładamy masło, masło orzechowe i gorzką czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, dopóki składniki się nie rozpuszczą. Gdy już się to stanie, na chwilę zdejmujemy garnek z palnika, aż masa nieco się ostudzi, po czym dodajemy miodu i następnie znów dokładnie podgrzewamy.
Do całości wsypujemy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy.
Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i kładziemy na niej papier do pieczenia. Do formy przekładamy masę i chłodzimy ją przez dwie godziny. Po tym czasie można już pokroić nasze ciasto na batoniki.