fot. Pexels.com

Pewnie każdemu zdarzyło się, że do jego kuchni wkradła się rutyna. Planowanie posiłków dla wszystkich domowników to w końcu spore wyzwanie. Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź nasze propozycje na przepisy dla całej rodziny.

10. Placki z cukinii

To danie idealne szczególnie dla osób, które godzą pracę z wychowywaniem dziecka, gdyż przygotowanie go zajmuje naprawdę niewiele czasu. Placki sprawdzą się zarówno jako obiad, jak i przekąska dla nowoczesnej mamy.

Składniki:

– 2 sztuki cukinii
– pietruszka
– 1/3 szklanki mąki pszennej
– 1 jajko
– ½ proszku do pieczenia
– szczypta soli
– szczypta pieprzu.

Cukinie należy zetrzeć na tarce, przyprawić je solą i pozostawić na kilka minut. Następnie odciskamy ją. Powtarzamy odciskanie raz jeszcze po dziesięciu minutach. Gotową cukinię łączymy z resztą składników. Nieduże porcje ciasta smażymy na patelni z obu stron na niedużym ogniu.

9. Makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami

Makaron i sos śmietanowy to jeden z najbardziej uniwersalnych smaków. Z pewnością zadowoli on wszystkich członków rodziny.

Składniki:

– 200 g makaronu
– 300-400 g pieczarek
– 300 g śmietany 18%
– 2 średnie cebule
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz, rozmaryn

Na początek kroimy pieczarki (wedle uznania: w ćwiartki lub w plasterki), po czym podsmażamy je na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Smażymy do czasu, aż pieczarki zrobią się złociste. Wówczas dodajemy śmietanę. Przez jakiś czas trzymamy wszystko na ogniu i mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron – po ugotowaniu dodajemy go do reszty dania i jest ono już gotowe do spożycia.

Ze względu na niedługi czas przygotowania, może być to przydatny przepis kulinarny dla nowoczesnej matki.

8. Nuggetsy z kurczaka z piekarnika w płatkach kukurydzianych

Ten przysmak, który kojarzy się głównie z fast foodowymi restauracjami, możemy przygotować także w domu.

Składniki:

– 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
– 1 szklanka mleka
– ½ szklanki mąki pszennej
– 1 jajko
– sól
– pieprz
– 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
– 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
– 4 łyżki roztopionego masła.

Filety kroimy na nieduże kawałki, przyprawiamy je solą i pieprzem. Płatki kukurydziane należy rozdrobnić – najszybciej będzie zrobić to na przykład w malakserze. Następnie w misce miksujemy na jednolitą masę mleko, mąkę, jajko, sól i paprykę. Następnie filety wkładamy do masy i mieszamy.

Kawałki mięsa wyjęte z masy obtaczamy w płatkach, posypujemy solą i skrapiamy roztopionym masłem. Tak przygotowane nuggetsy pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach C.

7. Pieczone frytki

Dla pracującej mamy utrzymanie kondycji i dobrej formy jest często trudne do pogodzenia ze wszystkimi jej obowiązkami. Dlatego warto do rodzinnej diety wprowadzić zdrowe przekąski (nawet, jeśli doskonale znamy wszystkie ćwiczenia dla pracujących matek). Będą to na przykład właśnie pieczone frytki.

Możemy je przyrządzić nie tylko z ziemniaków, ale także na przykład z marchewki, buraków, batatów, selera czy pietruszki. Warzywa pokrojone w słupki mieszamy z olejem i przyprawami, a następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 30-40 minut. 

fot. Pexels.com

6. Szaszłyki

Danie tym lepsze dla ciebie i twoich bliskich, że cały jego skład możecie stworzyć sami. Najpopularniejsze, co piecze się na szpatułkach to na przykład: kurczak, cebula, papryka, pieczarki, ananas. Każdy jednak ma swoją ulubioną mieszankę. Przekonajcie się, co najlepiej sprawdzi się w waszej rodzinie.

5. Spaghetti Bolognese

Klasyka kuchni. Danie to zjedzą ze smakiem zarówno dzieci, jak i dorośli.

Składniki:

– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula (obrana, pokrojona w talarki)
– makaron spaghetti
– sos pomidorowy
– 20 dag mielonego mięsa
– sól
– pieprz
– inne przyprawy według uznania.

Podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj mięso i smaż je, mieszając często łopatką. Na koniec dodaj sos pomidorowy. Możemy użyć przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii.

W tym samym czasie gotujemy makaron. Następnie dodajemy go do mięsa i sosu. Danie jest gotowe do spożycia.

4. Placki ziemniaczane

Składniki:

– 1 kg ziemniaków
– 4 łyżki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 cebula
– sól
– pieprz
– 3 łyżki oleju słonecznikowego.

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Należy dokładnie wymieszać. Placki smażymy na oleju na małym ogniu. 

fot. Pexels.com

3. Domowe placki tortilli

Oczywiście, gotowe placki można kupić w sklepie. Zdrowiej będzie jednak przyrządzić je samemu.

Składniki (4 sztuki):

– 1 szklanka mąki pszennej
– 130 ml gorącej wody
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli.

Mąkę należy przesiać, następnie dodać sól i zalać gorącą wodą. Potem dodajemy olej i mieszamy, po czym zgniatamy i urabiamy ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy na kilkanaście minut. Następnie dzielimy na 4 kawałki i wałkiem formujemy kształt tortilli.

Placki smażymy na suchej patelni – minutę z jednej strony, 30 sekund z drugiej, a następnie znowu 30 sekund z poprzedniej strony.

2. Makaron z truskawkami

Przysmak dzieciństwa, który nigdy nie wyjdzie z mody.

Umyte i pokrojone truskawki mieszamy ze śmietaną i cukrem. Całość spożywamy razem z ugotowanym makaronem.

1. Domowa pizza

Ile osób, tyle idealnej pizzy – każdy woli inne dodatki, kształt i woli inaczej przyprawiony sos. Poniżej zamieszczamy jednak przepis, jak zrobić dobre ciasto na pizzę, co zazwyczaj jest największym wyzwaniem przy tym daniu.

Składniki:

– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki ciepłej, przegotowanej wody
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 3-4 gramy drożdży instant
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki cukru.

Na początek mąkę i drożdże wsypujemy do jednej miski i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy olej, sól i cukier – i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy wody. Ciasto zostawiamy w misce na 20-30 minut. Następnie formujemy je według uznania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here