Ważne jest, aby posiłki spożywane na co dzień, stanowiły źródło witamin, które wpłyną na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Soczewica jest rośliną, która posiada niezbędne wartości odżywcze, jakie danie z niej przygotować?
Jakie wartości odżywcze posiada?
Soczewica jest rośliną strączkową, która tak jak inne, przykładowo ciecierzyca stanowi bogate źródło witamin oraz wartości odżywczych. Dlatego wchodząca w skład codziennej diety zapewni naszemu organizmowi duże ilości białka, potasu oraz kwasu foliowego. Potas powinny przyjmować osoby, które zmagają się z problemami związanymi z wysokim ciśnieniem krwi, natomiast kwas foliowy pozytywnie wpływa na organizm kobiet w ciąży, dla nich więc soczewica będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Warto spożywać ją również na co dzień, jeżeli zależy nam na wprowadzeniu do diety odpowiedniej ilości białka. Soczewica jest rośliną, która często kojarzy się nam z wegetarianizmem oraz weganizmem. Jest to słuszne stwierdzenie, gdyż zawarte w niej białko może zastąpić to, które zazwyczaj dostarcza się do organizmu, jedząc mięso.

Jak jeść soczewicę?
Soczewicę można jeść na wiele sposobów, znakomicie sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek czy kotlecików. Dodatkowo można ją spożywać, robiąc z niej całe dania lub zrobić z niej smaczny dodatek, przykładowo do wegańskiego bigosu bądź flaczków z boczniaków. Przede wszystkim znakomicie pod każdym względem wzbogaci każdą dietę, jednocześnie zapewniając bogate źródło witamin. Soczewica dzieli się na trzy rodzaje: żółtą, zieloną oraz czerwoną, jednak wszystkie posiadają bardzo podobne właściwości. Różnią się natomiast zalecanym sposobem przygotowania, mianowicie soczewicę zieloną oraz czerwoną przed gotowaniem wystarczy przepłukać pod bieżącą wodą, natomiast soczewicę żółtą należy moczyć w zimnej wodzie przez około 5-6 godzin.
Obiad z soczewicy – ciekawe pomysły
Potrawy z soczewicy mają wiele zalet, jedną z nich jest wspomniane już powyżej bogate źródło witamin, jakim jest ta roślina strączkowa. Dodatkowo zaletą jest to, że można ją w prosty sposób przygotować na wiele sposobów oraz łączyć z innymi potrawami, przykładowo z selerybą. Poniżej zaprezentowane zostały ciekawe pomysły na codzienny obiad z wykorzystaniem soczewicy.

Zupa krem z soczewicy
Do przygotowania zupy krem z soczewicy potrzebne nam będą: 200g soczewicy, 2 pomidory, dwie kostki bulionetki, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, oliwa, ocet balsamiczny, cukier. Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oliwie.
- Do lekko podsmażonej cebuli i czosnku dolewamy 0,5 litra wody oraz dodajemy soczewicę. Dodajemy bulionetkę.
- Gotujemy do momentu, aż soczewica zmięknie (około 20 minut).
- Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Doprawiamy jedną łyżką cukru oraz dwoma łyżkami octu.
- Miksujemy, aż konsystencja stanie się kremowa.
- Gotowe! Zupę można podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Spaghetti bolognese z ciecierzycą
Do przygotowania spaghetti będziemy potrzebować: makaron, ½ szklankę soczewicy, cebulę, dwa ząbki czosnku, dwie marchewki, pietruszkę, dwie łodygi selera naciowego, oliwę, szklankę bulionu, szklankę przecieru pomidorowego, koncentrat pomidorowy, przyprawy: pieprz, sól, papryka, oregano. Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie.
- Marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce, selera rozdrabniamy i dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy około 5 minut.
- Dodajmy soczewicę i podsmażamy około 2 minut.
- Wlewamy gorący bulion, jedną szklankę przecieru oraz dwie łyżeczki koncentratu. Dodajemy przyprawy.
- Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
- Gotujemy makaron, średnio 75g na jedną porcję.
- Makaron nakładamy na talerz i dodajemy do niego ugotowany sos z soczewicą.
- Gotowe! Całość można posypać parmezanem lub ozdobić bazylią.
Kotleciki z soczewicy
Potrzebować będziemy: ½ szklankę soczewicy, marchewkę, cebulę, ząbek czosnku, oliwa, mąkę kukurydzianą, bułka tarta, przyprawy: sól, papryka, kmin rzymski. Przygotowanie:
- Obraną marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy, aż stanie się miękka.
- Drobno siekamy cebulę oraz czosnek, a następnie lekko podsmażamy na oliwie.
- Cebulę i czosnek łączymy z ugotowaną marchewką i miksujemy do kremowej konsystencji.
- Całość łączymy z ugotowaną soczewicą, dodajemy sól, szczyptę papryki oraz kminu. Dodajemy 3 łyżki mąki kukurydzianej (lub bułki tartej) i dokładnie mieszamy.
- Z powstałej masy formujemy kotleciki. Następnie obtaczamy w bułce tartej oraz smażymy na oliwie z dwóch stron.
- Gotowe! Kotleciki można podawać z sałatkami.