fot. Pixabay.com

Szukając inspiracji na ciekawe dania, można natrafić na flaczki z boczniaków. Ta pyszna i prosta w wykonaniu potrawa cieszy się dużą popularnością! Jak przygotować flaczki z boczniaków? Oto kilka przepisów. 

Ciekawe potrawy, które warto poznać

Każdy doskonale wie o tym, że dobry posiłek w ciągu dnia to gwarancja lepszego samopoczucia oraz wysoka dawka energii. Szukając inspiracji na potrawy, których chcemy spróbować, można natrafić na wiele przepisów, w tym również wegetariańskich. Dania przygotowywane wyłącznie z warzyw, owoców oraz innych roślin, a także produktów od nich pochodzących, cieszą się dużą sławą w społeczeństwie. Są zdrowe, pożywne, a do tego bardzo smaczne! Większość z nich możemy przygotować przy użyciu takich składników jak ciecierzyca czy inna popularna roślina strączkowa, czyli soczewica, dzięki której możemy przygotować lekki, a zarazem pożywny obiad z soczewicy. Znakomitym przykładem dania, do którego możemy ich dodać, jest wegański bigos. Na szczególną uwagę zasługują również flaczki z boczniaków

fot. Pixabay.com

Flaczki z boczniaków – pomysł na ciepłe i pożywne danie

Szukając alternatyw dla popularnych i tradycyjnych dań, można natrafić na wiele inspirujących przepisów. Wśród nich znajdziemy między innymi zastępstwo dla tradycyjnej ryby, czyli selerybę, a także flaczki z boczniakami. Druga z potraw jest znakomitym pomysłem na ciepłe danie, które rozgrzeje nas w pochmurne dni, a także nasyci, zapewniając dobre samopoczucie, uczucie sytości, a zarazem lekkości. Flaczki z boczniaków możemy przygotować na kilka sposobów. Poniżej prezentujemy najciekawsze wybrane pomysły, z których warto skorzystać, chcąc przygotować taką potrawę. 

fot. Pixabay.com

Przepis na flaczki z boczniaków

Do przygotowania około 5 porcji flaczków z boczniaków będziemy potrzebować: 500 g boczniaków, jedną pietruszkę, jedną marchewkę, ½ selera, jedną cebulę, olej, dwa liście laurowe, cztery ziarenka ziela angielskiego, przyprawy: sól, pieprz, jedna łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki lubczyku, ½ łyżeczka imbiru, ½ łyżeczka gałki muszkatołowej. Pamiętajmy, że zawsze możemy dodać inne, nasze ulubione przyprawy!

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone boczniaki w paski.
  2. Olej rozgrzewamy w garnku, do którego wrzucamy pokrojone warzywa oraz boczniaki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 5 minut.
  3. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, doprawiamy odrobiną soli. Następnie nadal dusimy przez około 10-15 minut.
  4. Do garnka dolewamy 2 litry wody, dorzucamy pozostałe przyprawy. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem, aż do czasu, gdy warzywa staną się miękkie (około 20 minut).
  5. Gotowe!

Przepis na flaczki z boczniaków z pieczarkami

Drugi z przepisów na flaczki z boczniakami dedykowany jest fanom pieczarek, które pojawiają się w nim. Dodają one znakomitego smaku! Do przygotowania flaczków z boczniakami oraz pieczarkami będziemy potrzebować: 250 g boczniaków, 250 g pieczarek, jedną marchew, jedną pietruszkę, ½ selera, jedną cebulę, czosnek, cztery ziarenka ziela angielskiego, cztery liście laurowe, olej, przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku i lubczyku. Podobnie jak w poprzednim przepisie, można dodać swoje ulubione przyprawy! 

Przygotowanie:

  1. Boczniaki i pieczarki po oczyszczeniu kroimy w cienkie paski. Marchew, pietruszkę, selera w drobną kostkę. 
  2. Czosnek i cebulę drobno siekamy i lekko podsmażamy na oleju w głębokim garnku, do momentu zeszklenia się.
  3. Dodajemy do tego przyprawy i podsmażamy około 3-5 minut.
  4. Do garnka dorzucamy boczniaki, pieczarki oraz pozostałe pokrojone warzywa. Zostawiamy pod przykryciem na średnim ogniu na około 15 minut.
  5. Dolewamy 1,5 litra wody, dodajemy odrobinę soli i ponownie pozostawiamy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną (około 20 minut).
  6. Gotowe!

Powyższe przepisy na flaczki z boczniaków można znacznie urozmaicić we własnej kuchni. W zależności od gustu możemy śmiało dorzucać do nich inne odmiany naszych ulubionych grzybów, najsmaczniejsze naszym zdaniem warzywa, a także przyprawy, które dodatkowo wzbogacą nasze flaczki. Ta ciepła potrawa jest znakomitym pomysłem na danie, które możemy podać znajomym podczas różnego rodzaju spotkań. Jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale również bardzo pożywne. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here