Dieta wegańska może być nie tylko bardzo smaczna, ale również wyjątkowo pożywna. Wystarczy lepiej poznać jej tajniki, aby przygotować niesamowite oraz zdrowe potrawy, takie jak Seleryba. Oto przepis, który zdobędzie wasze serca!
Dieta wegańska – na czym się opiera?
Weganizm jest nie tylko dietą, ale również stylem życia. Jego zwolennicy odrzucają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, pozostają bliscy naturze, a w swojej diecie opierają się wyłącznie na roślinach oraz produktach pochodzenia roślinnego. Dużą popularnością zarówno wśród wegan, jak i wegetarian cieszą się rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca oraz soczewica, z której można przygotowywać nie tylko popularne pasty, ale całe obiady z soczewicy. Są one wyjątkowo pożywne oraz zdrowe, bogate między innymi w białko oraz błonnik, dzięki czemu stanowią znakomitą alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Można z nich tworzyć przepyszne potrawy, które urozmaicą nasz codzienny jadłospis, takie jak flaczki z boczniaków z dodatkiem ciecierzycy lub soczewicy, wegański bigos czy popularną selerybę, która dzięki odpowiednio przygotowanym składnikom nie różni się w smaku od tradycyjnie przygotowanej ryby!
Czym jest Seleryba? I jak ją smacznie przygotować?
Jak powszechnie wiadomo, dieta wegańska odrzuca produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także ryby. Dlatego do przygotowania seleryby potrzebne są wyłącznie produkty roślinne, czyli bogate źródło witamin dla naszego organizmu. Seleryba jest znakomitą alternatywą dla osób, które dawniej lubiły ryby, jednak obecnie są na diecie wegańskiej. Z pewnością jednak przypadnie do gustu również innym, którzy na co dzień spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak lubią odkrywać nowe smaki oraz urozmaicać swój jadłospis. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem tej potrawy jest seler, czego jeszcze będziemy potrzebować do przygotowania seleryby?
- 1 kilogram selera
- 7 arkuszy nori (wodorosty dostępne w większych sklepach spożywczych)
- Sos sojowy
- Bulion warzywny
- 4 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- Sól i pieprz
- Mąka pszenna
- Olej roślinny
Jest to jedna z propozycji, która cieszy się dużą popularnością. Do standardowych przypraw można dodać także przyprawę do ryb, a także inne przyprawy, które lubimy dodawać do codziennego jadłospisu.
Proces przygotowania seleryby
Seleryba jest potrawą, której przygotowanie nie pochłania wiele czasu. Do tego jest bardzo prosta, dzięki czemu z pewnością przypadnie do gustu osobom, które wiecznie narzekają na brak czasu. Oto szybki przepis, który pomoże nam w przygotowaniu seleryby:
- Do pojemnego garnka wlewany 2 litry bulionu warzywnego, dodajemy do niego 2 arkusze nori, liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżki sosu sojowego oraz odrobinę soli.
- Obrany seler należy przekroić na pół, a następnie obie części pokroić na plastry o szerokości około 1 cm. Tak przygotowany seler dodajemy do garnka i gotujemy do momentu, aż stanie się miękki (około 20 minut).
- Gdy seler zmięknie, należy wyciągnąć go z garnka i poczekać, aż ostygnie.
- Pięć pozostałych arkuszy nori należy pokroić w paski o szerokości około 5 cm. Przygotować dwie miski, w jednej umieścić mąkę, a w drugiej wodę (lub mleko pochodzenia roślinnego).
- Ostudzone plastry selera posypać delikatnie solą i pieprzem, każdy z nich owinąć paskami nori, zamoczyć na chwilę w wodzie (lub mleku), a następnie otoczyć w mące.
- Plastry selera smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 3 minuty. Gotowe!
Z czym podawać selerybę?
Pyszna seleryba znakomicie sprawdzi się w połączeniu z sałatkami, ryżem, makaronem oraz ziemniakami, jako alternatywa dla tradycyjnie przygotowanej ryby. Można ją spożywać również samą, gdyż charakteryzuje się bardzo bogatym smakiem. Seleryba to sprawdzona opcja na wegański stół wigilijny, która tworzy wyjątkowo smaczne połączenie z kapustą. Będzie interesującą opcją również podczas innych uroczystości rodzinnych lub wieczorów, które planujemy spędzić z przyjaciółmi. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że samo przygotowanie potrawy nie wymaga zbyt długiego czasu, a wyśmienicie smakuje również na zimno! Selerybę można zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnie, to potrawa bardzo sycąca, która zapewni odpowiednią ilość energii na cały dzień!