15Tofucznica od kilku lat wypiera tradycyjną jajecznicę ze śniadaniowego menu Polaków. Czy na stałe zagości w kanonie ulubionych posiłków wielu z nas? Sprawdź, dlaczego warto spożywać dania z tofu.
Tofu – dlaczego warto sięgać po produkty z soi?
Tofu wywodzi się z Chin. Wytwarzane jest z soi, a jego produkcja łudząco przypomina proces wyrabiania sera białego. Skondensowane mleko sojowe jest wielokrotnie prasowe, po uzyskaniu odpowiedniej – lekko gąbczastej konsystencji formowane jest w bloki.
W tofu znajdziemy mangan, magnez, żelazo, cynk, wapń, fosfor i cynk. Ponadto zawiera sporo białka i błonnika. W jego składzie znajdziemy również izoflawony, które zmniejszają stan zapalny naczyń krwionośnych i poprawiają ich elastyczność. Spożywanie produktów sojowych jest dobre dla kobiet, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi. Co więcej, soja zapobiega osteoporozie, a także wzmacnia pamięć i funkcje mózgu oraz poprawia kondycję skóry.
Na temat soi krąży wiele informacji, które odradzają spożywanie tego produktu. Należy podchodzić do nich z dystansem. Jak wiadomo, jedzenie jednego składnika jest niezdrowe w przypadku wielu pokarmów. Umiar i rozsądek w żywieniu są najważniejsze.
Tofucznica – przygotowanie i dodatki
Tofu jest dostępne w wielu smakach – naturalnym, wędzonym, sojowym, ziołowym, czy curry. Chociaż samo nie ma raczej wybitnego smaku, jest „gąbką”, którą można zamarynować na wiele sposób, dzięki czemu jest świetnym nośnikiem aromatów. Jest świetne na śniadanie, ponieważ można zrobić z niego wiele dań
Jak przyrządzić tofucznicę?
Tofucznica, czyli smażone tofu pobija kubki smakowe wielu osób. Do przygotowania potrzebujemy rozdrobnionego w dłoniach tofu, pokrojonej cebuli, tłuszczu smażenia i przypraw. Przygotowuje się zupełnie tak, jak tradycyjną jajecznicę. Jeżeli chcemy, aby także kolorem przypominała jaja, można dodać curry i kurkumę. Dzięki temu nie tylko będzie świetnie wyglądać, lecz również smakować i pachnieć. Należy pamięć, aby wcześniej rozgrzać patelnię do wysokiej temperatury. Tofu chłonie tłuszcz, a jak wiadomo, lepiej go ograniczać.
Do tofucznicy można oczywiście dodać swoje ulubione przyprawy lub dodatki. W tej roli świetnie sprawdzą się płatki drożdżowe, czarna (kala namak) lub wędzona sól. Dzięki temu, że tofu chłonie smaki i kolory, można do niego dodać sporo papryki w proszku (wędzonej, słodkiej i ostrej) i dodać paprykę i pomidory. Uzyskamy wtedy czerwoną „jajecznicę”.
Jeżeli lubimy kolor zielony, dodajmy do tofucznicy odrobinę spiruliny, wcześniej podsmażmy cukinię i szpinak (mrożony lub świeży). W ten sposób uzyskamy prawdziwie wiosenne danie. Kolorowe dania zachęcają do jedzenia każdego niejadka, dlatego taka propozycja powinna przypaść do gustu nawet dzieciom.
Z czym jeść tofucznicę?
Do tak przygotowanego dania można zjeść chleb irlandzki lub tradycyjne pieczywo. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do wrapa. Posmarowany wcześniej placek pastą śniadaniową lub hummusem zawijamy z warzywami z tofucznicą i mamy wspaniałe śniadanie, które możemy zabrać ze sobą do pracy. Jest to rewelacyjna propozycja dla osób, które preferują śniadanie bez kanapek.
Nie zapominajmy o dekoracji! Niezależnie od tego, na jaką wersję tofucznicy zdecydujemy się, dodatki umilą nam posiłek. Przygotowane danie można posypać startym serem, np. parmezanem. Skoro jemy wegańskie danie, można spróbować również użyć wegańskiego sera. Wspaniałym dodatkiem jest sos sojowy. Ze względu na jego intensywny kolor, można nim przyozdabiać dania. Kępka zieleniny, np. świeżego szpinaku, rukoli lub kiełków podkreśli smak potrawy i dodatkowo podniesie walory estetyczne posiłku.
Tak pięknie podane danie trzeba ukoronować pysznym i zdrowym napojem. Co wypić zamiast herbaty przy śniadaniu? Wypróbuj orzeźwiające napary z ziół, które wraz z tofucznicą dadzą Ci energię i dawkę witamin oraz minerałów na cały dzień!