Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Przygotowując samemu pasty, mamy pewność, że będą to zdrowe i pełnowartościowe dodatki lub główne elementy naszego posiłku. Sprawdź, jakie przepisy przygotowaliśmy dla Ciebie.
Pasty śniadaniowe – pełnowartościowe, proste i smakowite
Pasty można podzielić na te, które wymagają czasochłonnych przygotowań oraz na te, które można przyrządzić w zaledwie kilka minut. Smarowidło powinno być przede wszystkim zdrowe i obfitować w składniki odżywcze. Pasty śniadaniowe są dobrą opcją nie tylko na śniadania, lecz także na spotkania towarzyskie i przekąski w ciągu dnia.
Pastę można podawać jako smarowidło do chleba, np. irlandzkiego, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jeżeli chcemy jednak ograniczyć spożywanie pieczywa i przygotować śniadanie bez kanapek, można sięgnąć po warzywa pokrojone w słupki lub wafle ryżowe.
Pasta z czerwonej soczewicy i pestek dyni
Na początku należy przepłukać i ugotować 3/4 szklanki soczewicy czerwonej i namoczyć około 70 g pestek dyni. Do wywaru warto dodać przyprawy, takie jak na rosół lub bulion warzywny, czyli liść laurowy, ziele angielskie itp. Dzięki temu soczewica będzie miała bogatszy smak i przepiękny aromat. Po 15 minutach powinna być już miękka, zdejmujemy ją z palnika i czekamy, aż wystygnie. Po wystudzeniu umieszczamy przygotowane składniki i dodatkowo 10 pomidorów suszonych w misce. Zalewamy całość 50 g oliwy i miksujemy blenderem. Pasta ma piękny pomarańczowy kolor, a w smaku zbliżona jest do hummusu pomidorowego.
Pasta z nerkowców, czyli wegański smalec
Wegańskie odpowiedniki tradycyjnych dań zdobywają serca i podniebienia Polaków. Coraz więcej osób sięga po tofucznicę zamiast jajecznicy i zastępuje ryby i mięsa warzywami. Miłośnicy smalcu, który nie jest dobry dla naszego zdrowia, mogą zastąpić go zdrowszą alternatywą. Do przygotowania pasty potrzebna będzie szklanka nerkowców, 2 cebule, łyżeczka sezamu, jedno małe jabłko, 3/4 szklanki oleju rzepakowego oraz zioła takie jak czarnuszka, majeranek, lubczyk sól i pieprz.
Zanim przejdziemy do przygotowania pasty, najpierw należy namoczyć nerkowce wodą i odstawić na około 2 godziny. Cebulę kroimy na drobne kawałki i szklimy ją na oleju rzepakowym z przyprawami. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone jabłko i ewentualnie rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie odsączone z wody nerkowce blendujemy. Dla uzyskania kremowej konsystencji warto dodać około 3/4 szklanki oleju lub wody. Łączymy wszystkie składniki i możemy delektować się pysznym smarowidłem. Zamiast nerkowców można użyć fasoli białej.
Pasta z groszku zielonego i fety
Jest to pasta, która jest bardzo szybka w przygotowaniu i w zasadzie do jej przyrządzenia wystarczą tylko dwa składniki. Puszkę zielonego groszku blendujemy z opakowaniem fety. Dodatkowo można oliwę z oliwek, która sprawi, że konsystencja smarowidła będzie gładsza. Jeśli chodzi o przyprawy, należy uważać z dodatkiem soli. Feta jest sama w sobie słona. Ciekawym dodatkiem jest garam masala, jej odrobina sprawi, że przekąska zyska niezwykłego smaku i aromatu.
Pasty śniadaniowe znane od pokoleń
Ostatnią propozycją są pasty, które królują w polskiej kuchni od wielu lat. To smak dzieciństwa i nie lada rarytas. Z sera białego można przygotować naprawdę wiele różnych smarowideł, które za każdym razem będą cieszyć nasze kubki smakowe.
Podstawowym przepisem jest ser biały ze śmietaną/ jogurtem naturalnym i cebulą. Można wzbogacać tę kompozycję wieloma dodatkami, tj. rzodkiewka, pomidor, czy nawet szynka.
Pierwszą propozycją jest pasta z twarogu z makrelą. Wystarczy zmieszać ze sobą podane składniki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawić całość solą i pieprzem. Aby nadać całości kremowej konsystencji, można użyć do tego celu śmietanę lub jogurt naturalny. Dla osób, które nie mają czasu na wyciąganie ości z ryby, istnieje szybka alternatywa. Zamiast świeżej, można dodać rybę z puszki w oleju lub sosie. Wtedy nie trzeba będzie używać nabiału.
Jeżeli lubisz nowości, sprawdź co wypić zamiast herbaty przy śniadaniu