Istnienie wiele sposobów na przygotowanie kanapek, jeśli wszelkie kombinacje, których podstawą jest pieczywo, już Ci się znudziły, sprawdź zdrowsze alternatywy!
Czym zastąpić kanapki w codziennej diecie?
Prawdziwi miłośnicy świeżych wypieków, na pewno nie będą chcieli łatwo zrezygnować z pachnącego i rumianego bochenka na stole o poranku. Dlatego wszelkie zmiany należy wprowadzać stopniowo, aby nie zniechęcić nikogo do zdrowszego trybu życia. Transformację można zacząć od chleba irlandzkiego, wykonanego np. z mąki orkiszowej. Jest on zdrowszy od pszennych wypieków i charakteryzuje się charakterystycznym smakiem podobnym do proziaków. Następnie można przejść do pieczywa chrupkiego i wafli ryżowych lub kukurydzianych. Od tego kroku wszelkie zmiany będą przebiegały szybciej.
Pasty bogate w składniki odżywcze
Świetną opcją jest spożywanie wszelkiego rodzaju past śniadaniowych i hummusów, wykonanych z warzyw. Można je jeść z wcześniej wspomnianym pieczywem chrupkim lub warzywami pokrojonymi w słupki. Zapewnią uczucie sytości na długi czas, a poza tym można je zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Są bogate w witaminy, które są niezbędne dla dobrego samopoczucia i zdrowia.
Śniadania na ciepło
Nic tak nie pobudza i dodaje energii jak ciepły posiłek spożyty szczególnie w miesiącach jesiennych i zimowych. Pierwszą możliwością jest tofucznica, czyli wegańska alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Tofu zawiera mnóstwo białka i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Osoby, które lubią słodycze, mogą zastąpić je słodkim śniadaniem. Cukry spożyte porankiem są spalane sukcesywnie przez cały dzień. Dwuskładnikowe placuszki, to najlepsze, co mogło spotkać łasuchów. Wystarczą dwa dojrzałe banany i płatki owsiane, które rozgniatamy widelcem i smażymy. Jest to nie tylko proste, ale i zdrowe rozwiązanie.
Owsianka – czy naprawdę musi być nudna?
Owsianka kojarzy nam się z dzieciństwem i papką, która w żaden sposób nie zachęcała do jedzenia. Dzisiaj jest to danie, które święci triumfy wśród śniadań. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, lecz także kolorowa, smakowita i zdrowa! Można przygotować ją na dwa sposoby – ciepło i zimno. W pierwszym wariancie wystarczy zagotować płatki z mlekiem (najlepiej roślinnym) z dodatkiem na przykład prawdziwego kakao. Druga opcja polega na zalaniu płatków owsianych, żytnich czy orkiszowych mlekiem lub jogurtem naturalnym i odstawieniu do lodówki na noc. Rano wystarczy dołożyć dodatki, które wzbogacą smak.
Dodatki są kluczowe w owsiance. Pokrojone owoce, bakalie, posypki – to one nadają ostateczny smak. Jest to danie, do którego można użyć ulubionych składników i przy odrobinie wyobraźni nigdy nie będzie smakowało tak samo.
Koktajle – bomba witaminowa na lepszy dzień
Koktajle są dobrym pomysłem dla osób, które do tej pory nie spożywały śniadań. Są proste w przygotowaniu, można je wypić w tzw. biegu, a co najważniejsze mogą być przygotowane dzień wcześniej, najlepiej wieczorem.
W sieci można znaleźć multum przepisów na tego typu śniadanie. Ich bazą zwykle jest mleko zwierzęce lub roślinne, kefir, maślanka lub inny płynny składnik. Do tego dodajemy owoce, bakalie, kakao, masło orzechowe, cynamon, wiórki kokosowe itp. Dzięki temu, że koktajl zwykle jest słodki, można do niego dodać super foods, jak na przykład spirulinę. Sama jest okropna w smaku, natomiast jako dodatek sprawdzi się doskonale. Nada ciekawej, zielonej barwy, a poza tym jest bogata w witaminy i mikroelementy, o których odpowiedni poziom powinni w szczególności zadbać weganie i wegetarianie.
Jeżeli postanowiłeś zmienić swój styl życia i nawyki żywieniowe, warto zrezygnować również z porannej kawy i herbaty na rzecz zdrowszych alternatyw. Co wypić zamiast herbaty przy śniadaniu? Napary z ziół sprawdzą się świetnie! Nie tylko uzupełniają witaminy w organizmie, lecz także dbają o odpowiednie nawodnienie. Oczywiście każdy dzień powinno się rozpocząć szklanką wody!