Chleb irlandzki to alternatywna dla tradycyjnych drożdżowych wypieków, które wymagają wiele troski, czasu i wielokrotnego doglądania. Sprawdź, jak przygotować takie pieczywo!
Chleb irlandzki – przepisy na szybkie i smaczne pieczywo
Chleb irlandzki inaczej nazywany jest sodowym. W zasadzie jego podstawowy przepis składa się z trzech składników – mąki, sody i maślanki. Jest to doskonała propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie śniadania bez kanapek. Z powodzeniem można go łączyć z masłem, hummusem, czy innymi pasty śniadaniowymi. W smaku przypomina bardzo proziaki, które są mocno zakorzenione w kulturze polskiej. W Irlandii przygotowywane są także warianty z dodatkiem rodzynek lub stoutu, czyli ciemnego piwa górnej fermentacji.
Podstawowy przepis
Chleb irlandzki jest bardzo delikatnym, kruchym i wilgotnym pieczywem. Do przygotowania tradycyjnej wersji – na duży bochenek – potrzebne będą takie składniki jak:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 lub więcej szklanek maślanki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sodę i sól. Następnie dodajemy maślankę i zagniatamy całość. Jeżeli istnieje taka potrzeba, dodajemy więcej maślanki. Ciasto powinno być lekko klejące, dlatego nie należy dosypywać zbyt wiele mąki. Może wtedy być zbyt ciężkie po upieczeniu lub nie dopiecze się i powstanie zakalec. Przygotowujemy garnek o około 20-centymetrowej średnicy, smarując go masłem. Dodatkowo poleca się garnek rzymski lub keksówkę, jeżeli nie posiadamy innych naczyń do wypieków. Masę przekładamy do garnka i nacinamy ją ostrym nożem, tworząc krzyż. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Po czasie zdejmujemy nakrycie i pieczemy następne 10 minut, dla efektu chrupiącej skórki i rumianego koloru. Po wystudzeniu można zjeść go na śniadanie do jajecznicy lub tofucznicy.
Chleb irlandzki z piwem
Chleb z piwem? Brzmi smakowicie! To nie tylko rarytas dla smakoszy piwa, ale także każdej osoby, która uwielbia pieczywo. Przygotuj składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 500 g mąki pszennej razowej
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru brązowego
- 300 ml ciemnego piwa Guinness
- 220 ml maślanki
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Mąki powinny być przesiane, aby uniknąć niepożądanych zanieczyszczeń w chlebie. Poleca się najpierw zmieszać suche składniki, a następnie dodać mokre. Następnie całość umieszczamy w natłuszczonej formie i przykrywamy ściereczką. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i kontynuujemy pieczenie przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika bochenek powinien wydawać głuchy odgłos spod spodu, kiedy w niego pukamy. Pamiętajmy o wystudzeniu pieczywa na kratce. Gotowe!
Zielony chleb sodowy
To propozycja dla osób, które uwielbiają eksperymenty w kuchni i nie boją się wyzwań. Przede wszystkim zielony chleb to niecodzienna opcja, którą można zaserwować gościom lub na ważne okazje. Jego skórka przypomina korę drzewa, a wnętrze mech. Jest to także sposób na zdrowy posiłek dla dzieci, które uwielbiają kolorowe posiłki. Zaproś wiosnę na talerze!
- 20 dkg świeżego szpinaku
- około 180 ml mleka owsianego (3/4 szklanki)
- 5 łyżeczek octu jabłkowego
- 40 dkg mąki (mieszanka: 25 dkg orkiszowej pełnoziarnistej i 15 dkg miazgi owsianej)
- łyżeczka sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
- czarnuszka i czarny sezam do posypania
Blendujemy szpinak z mlekiem owsianym i octem. Następnie mieszankę mąk przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie łączymy wszystko ze sobą i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formę natłuszczamy i wysypujemy otrębami, umieszczamy w niej masę i nacinamy wierch w celu uniknięcia pęknięć. Wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Zastanawiasz się, co wypić zamiast herbaty przy śniadaniu? Odwiedź stronę i dowiedz się więcej na ten temat.