Ciecierzyca jest rośliną, którą coraz częściej wybieramy, chcąc przygotować pożywny posiłek. Komu zaleca się umieszczanie jej w jadłospisie, jakie wartości odżywcze zawiera oraz jakie potrawy możemy przygotować z jej udziałem?
Ciecierzyca – jakie wartości odżywcze posiada ta roślina?
Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która nie tylko posiada wiele walorów smakowych, ale również bogata jest w liczne wartości odżywcze. To znakomite źródło białka, którego dostarczania nasz organizm domaga się każdego dnia. Oprócz białka posiada także błonnik, witaminę K1, potas, magnez, fosfor, żelazo oraz witaminy z grupy B. Dzięki swoim wartościom odżywczym sięga po nią coraz więcej osób, tym bardziej że z jej pomocą możemy przygotować wiele interesujących oraz pysznych posiłków. Osoby interesujące się kuchnią oraz niecodziennymi pomysłami, z pewnością zaciekawią się również pomysłami na obiad z soczewicy.

Komu zaleca się jedzenie dań zawierających ciecierzycą?
Roślina strączkowa, o której mowa, czyli potocznie – cieciorka, posiada wiele składników odżywczych, przez co znaleźć ją można w wielu dietach. Ciecierzyca pozostaje częstym wyborem wśród osób, które przechodzą na dietę, aby zgubić kilka kilogramów. Wielu osobom może kojarzyć się również z wegetarianizmem oraz weganizmem, których zwolennicy sięgają po ciecierzycę, aby uzupełnić ilość białka w swojej diecie. Polecana jest również osobom, które w swojej diecie potrzebują więcej błonnika oraz białka bez zbędnego cholesterolu. Roślina ta posiada również żelazo, które znacznie lepiej wchłania się do organizmu w połączeniu z produktami bogatymi w witaminę C.
Smaczne i proste do przygotowania dania z ciecierzycy
Ze względu na wartości odżywcze wielu osobom zależy na dodanie dań z ciecierzycy do swojego codziennego jadłospisu. Poniżej zaprezentujemy kilka przykładowych potraw, które zarówno są bardzo smaczne, zdrowe, jak i proste w przygotowaniu.
Ciecierzyca z ziemniakami i szpinakiem
Do wykonania tego dania potrzebne będą: około szklanki ugotowanej wcześniej ciecierzycy, dwie cebule, jeden kilogram ziemniaków, szpinak, czosnek, sos sojowy, olej, ulubione przyprawy. Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę obrać, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
- W brytfance ułożyć warstwowo: ziemniaki, cebulę, wybrane przyprawy, szpinak.
- Całość polać sosem sojowym (3 łyżeczki) i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
- Dokładnie wymieszać ze sobą czosnek, łyżeczkę sosu sojowego, łyżkę oleju oraz wybrane przyprawy.
- Po 15 minutach pieczenia wyjąć brytfankę i polać jej zawartość powstałą w poprzednim punkcie mieszanką, całość piec około 25 minut, do momentu aż ziemniaki staną się miękkie.
- Gotowe! Danie znakomicie smakuje w połączeniu z selerybą.

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Do przygotowania potrawy potrzebne będą: 250g ugotowanej wcześniej ciecierzycy, 250g ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej, dwa ząbki czosnku, jedna cebula, jajko, bułka tarta, olej kokosowy, przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, oregano, papryka). Przygotowanie:
- Ciecierzycę oraz kaszę rozgnieść na drobne kawałki.
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę oraz zeszklić na patelni przy użyciu łyżki oleju kokosowego. Dodać przyprawy i lekko podsmażyć.
- Składniki wrzucić do jednej miski i dokładnie wymieszać, dodać jajko i trzy łyżki bułki tartej. Ponownie wymieszać.
- Z powstałej masy formować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej, a następnie smażyć z dwóch stron do momentu uzyskania złotego koloru.
- Gotowe! Są bardzo smaczne w połączeniu z sałatkami.
Pieczone bataty z ciecierzycą
Do ich przygotowania potrzebne będą: 400g ugotowanej wcześniej ciecierzycy, 500g batatów, oliwa, 100g pomidorków koktajlowych (lub suszonych), 50g rukoli (może być szpinak lub jarmuż), przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, papryka (inne według uznania). Przygotowanie:
- Obrane bataty pokroić w kostkę, w misce wymieszać z przyprawami i łyżką oliwy.
- Ułożyć na brytfance i piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
- Dodać to tego ciecierzycę i piec przez kolejne 10 minut.
- Następnie wyjąć z piekarnika, dodać pomidorki i rukolę. Całość dokładnie wymieszać.
- Gotowe! Danie można polać ulubionym sosem.
Ciecierzyca jest rośliną, którą można przygotowywać na wiele sposobów, posiada charakterystyczny smak, którym zdobywa kolejnych fanów. Z ciecierzycy można przygotowywać całe potrawy, jednak równie dobrze można dodawać ją do innych dań, takich jak wegański bigos czy smaczne flaczki z boczniaków.