Lubisz drinki, a co za tym idzie oprócz ich picia interesuje ciebie także możliwość przygotowania najbardziej smacznych drinków z alkoholem? Zatem zapewne kojarzysz mojito, jeden z najbardziej nie tylko popularnych lecz można iść krok dalej i powiedzieć, że najbardziej kultowych drinków który jest uwielbiany nie tylko przez panów ale również panie. Oczywiście nie powinno to stanowić żadnego zaskoczenia, jest to bowiem efektem tego iż ogromne znaczenie w przypadku mojito odgrywa nic innego jak dobry rum. Właśnie on tak naprawdę dodaje mu smaku, sprawia iż tak wiele osób lubi się delektować takim drinkiem, a tym samym niejednokrotnie wręcz sami zamierzają go sobie przygotować w ramach domowej imprezy lub w kontekście innego co za tym idzie wydarzenia.
Warto więc się dowiedzieć wszystkiego na temat przygotowania mojito, zwłaszcza iż rzeczywiście nie stanowi to żadnego problemu, a można iść krok dalej i powiedzieć, że każdy kto wykaże odrobinę chęci będzie w stanie sprostać takiemu zadaniu. W końcu bądź co bądź fajnie jest zaskoczyć naszych gości lub znajomych tym, iż przygotujemy oraz stworzymy dla nich właśnie takiego oryginalnego co za tym idzie drinka.
Jakie składniki potrzebujemy do przygotowania mojito?
Na początku co zrozumiałe, trzeba się skupić na konieczności pozyskania lub posiadania odpowiednich i niezbędnych składników, z których stworzymy i jednocześnie przygotujemy nasze mojito, zaliczają się do nich :
- W granicach 70 mg dobrego oraz wyłącznie jasnego rumu
- 2-3 łyżeczki soli
- Liście świeżej mięty
- Limonka
- Woda gazowana
- Lód, najlepiej co oczywiste już wcześniej skruszony.
Oczywiście powyższe składniki dotyczą wyłącznie drinka dla jednej osoby, zawsze należy go przygotować właśnie w pojedynczej do tego postaci przy zachowaniu odpowiednich proporcji dotyczących zwłaszcza samego rumu.
Jak zrobić mojito?
Najlepiej posiadać już wcześniej szklankę o pojemności w granicach 0,5 litra do której wlewamy niewielką ilość wody a następnie wrzucamy cukier oraz liście mięty. Potem nie tylko mieszamy łyżką, ale też wręcz gniemy zawartość do momentu aż nie tylko poczujemy zapach mięty, ale też jednocześnie rozpuści się cały cukier.
Kolejnym etapem pozostaje wykorzystanie limonki, którą najpierw jednak trzeba w ostrożny sposób rozciąć na pół, następnie wcisnąć obie połówki do środka a jedną z nich potem wrzucić. Końcowym etapem jest tutaj dodanie rumu oraz kruszonego lodu, wszystko dokładnie trzeba wymieszać a potem dolać odpowiednią ilość wody gazowanej, można też dla estetyki przyozdobić taki drink kawałkiem mięty.
Pewnie, że mówi się wiele o różnych przepisach dotyczących nie tylko przygotowania mojito, ale też jego urozmaicenia czy też stworzenia bezalkoholowego wręcz drinka. Powyższa opcja, zalicza się nie tylko do klasycznych i tradycyjnych rozwiązań, ale takich które najczęściej pojawiają się w klubach, restauracjach, pubach oraz imprezach, zatem skorzystanie akurat z takiej propozycji ma co za tym idzie uzasadniony sens.