Grochówka to zupa której chyba nie trzeba jakoś specjalnie przedstawiać. Dodatkowo nie tylko jedna z popularnych jakie są powiązane nijako z tradycyjną kuchnią w naszym kraju, ale również taka która nam najzwyczajniej w świecie smakuje. Zwłaszcza w chłodne dni, kiedy pozwala się nie tylko rozgrzać, ale jej smak w przypadku gotowania jej wraz z mięsem co za tym idzie kościami lub boczkiem, przypada nam do gustu. Jeżeli więc zamierzamy ugotować grochówkę, względnie zdobyć wiedzę na ten temat to warto przyswoić sobie najłatwiejszy w tym zakresie przepis, a potem postępować wedle poszczególnych czynności. Zapewne znajdą się osoby, które powiedzą iż żadną sztuką czy wyzwaniem jest ugotowanie grochówki, lecz w wielu przypadkach nie są świadomi tego, jak wygląda jej prawidłowe przygotowanie oraz przyrządzenie, a więc nie mają szansy cieszyć się jej prawdziwym smakiem.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania grochówki?
Warto na samym początku zadbać o wszystkie składniki, które są niezbędne do ugotowania grochówki takie jak :
- 1 pietruszka
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 liście laurowe
- 1,5-2 szklanek grochu
- Około kilograma kości
- 25-40 dag boczku
- 15-20 dag słoniny
- 4-6 ziemniaków
- 1-2 marchewki
- Pieprz
- ziele angielskie
- niecałe 2 łyżki majeranku
Pewnie, że ilość składników ma tutaj diametralne znaczenie jeżeli chodzi o samą ilość gotowanej grochówki, a doprawianie jej to już kwestia ewentualnego smaku.
Jak ugotować grochówkę? Gotowanie grochówki krok po kroku
Jeżeli więc posiadamy już wszystko przygotowane do ugotowania grochówki, to teraz zabieramy się za nią postępując w ściśle określony sposób, często nawiązuje się do tego iż najlepszą grochówkę zrobimy wtedy gdy dzień wcześniej zalejemy groch wodą i zostawimy go na noc. Nie musimy jednak tego robić, wystarczy na samym początku zalać kości odpowiednią ilością wody a po przegotowaniu się jej dodać groch, pietruszkę oraz marchewkę jak najbardziej wcześniej pokroić wszystko w adekwatną do tego kostkę i gotować na niewielkim ogniu. Grochówka słynie z dużej ilości mięsa, zatem w tym samym momencie zajmijmy się przysmażeniem boczku na patelni a następnie niech trafi on do naszej zupy.
Wzbogacając ją kiełbasą oraz słoniną, i przysmażając je na patelni przez co stracą one zbędną ilość tłuszczu, na pewno nasza grochówka jeszcze bardziej zyska. Ziemniaki oraz czosnek wrzucamy dopiero w momencie gdy groch zmięknie, a na samym końcu zajmujemy się przyprawieniem jej w indywidualny zawsze sposób. Jak więc widać, gotowanie grochówki nie jest czymś skomplikowanym ani tym bardziej trudnym, ale jednocześnie zadaniem któremu przy odpowiednim nastawieniu uda nam się sprostać. Warto tutaj dodać, iż ilość mięsa czy jego rodzaj tak naprawdę w niektórych przypadkach może się różnić, istnieje bowiem wiele przepisów na smaczną grochówkę wojskową, tradycyjną czy wręcz regionalną. Niech więc gotowanie grochówki, stanie się dla nas metodą nie tylko na jej przyrządzenie, ale też posiadaniem świadomości iż jest ona smaczna a nawet dostosowana nijako do naszego gustu kulinarnego jaki posiadamy.