Krupnik, to zupa którą nie tylko niemal każdy z nas zna, ale zapewne niejednokrotnie pojawiła się w naszych kuchniach lub mieliśmy zamiar ją ugotować. Niestety w wielu przypadkach tak naprawdę umiejętności kulinarne które posiadamy, nie pozwalają nam na przygotowanie dobrego oraz smacznego, względnie tradycyjnego i klasycznego krupnika. Warto więc nie tylko dowiedzieć się więcej na ten temat, ale w prosty sposób przyswoić sobie niezbędne informację, które następnym razem pozwolą nam stworzyć krupnik wręcz idealny. Przedstawiony poniżej przepis, jest nie tylko często spotykany ale w gruncie rzeczy nader prosty gdy idzie o przygotowanie czy też ugotowanie samego krupnika.
Jak ugotować krupnik?
Do przygotowania i ugotowania krupnika potrzebne nam będzie :
- 2-3 skrzydełka względnie kawałek żeberka
- 3 niewielkie pietruszki i marchewki
- 2-3 ziemniaki
- Około 1/.3 szklanki kaszy najlepiej jęczmiennej
- Niewielki kawałek selera
- Wyłącznie biała część pora
- Natka pietruszki
- Sól oraz pieprz
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Zabierz się za gotowanie swojego krupnika
W momencie gdy już posiadamy przygotowane produkty oraz składniki, zabieramy się za gotowanie naszego krupnika, rozpoczynając je od zalania naszego mięsa około 1,5-2,5 litra wody jaką gotujemy na wolnym oraz niewielkim co za tym idzie ogniu.
Pamiętajmy o konieczności zdejmowania szumowin, w momencie gdy nasze mięso się zagotuje, potem jest też pora na wrzucenie marchewki, ziela angielskiego, pory, selera, pietruszki i liścia laurowego. Jeżeli minie 30 minut, to wspomniane warzywa wyjmujemy z garnka, i wraz z ziemniakami kroimy je w kostkę, dodajemy je do naszej zupy a potem wsypujemy też kaszę jęczmienną.
Tutaj pamiętajmy aby nie przesadzić z jej ilością, inaczej możemy zrobić zbyt gęsty krupnik, zatem lepiej nie dopuścić do takiej sytuacji lecz systematycznie ją dodawać w razie potrzeby lub konieczności. Ostatnim etapem co chyba nie stanowi żadnego zaskoczenia, jest przyprawienie solą lub pieprzem, niekiedy natką pietruszki zupy wedle własnego oraz indywidualnego uznania. Jak więc widać, przygotowanie krupnika wcale nie musi być zadaniem skomplikowanym ani trudnym, wymagane są jedynie chęci by nie popełniać ani też nie powielać tych samych błędów. Warto więc skorzystać z powyższego przepisu, jest on nie tylko prosty do wykorzystania ale z czasem też do co oczywiste zapamiętanie, nie śpieszmy się jednak zbyt szybko z przygotowaniem krupnika. Każdy z etapów jakie zostały wymienione wcześniej sprawiają, iż taka zupa nabiera nie tylko smaku, ale wręcz swoistego co za tym idzie aromatu.
Wydaje się, iż niektóre działania można skrócić i wcale nie trzeba gotować jej tak długo na niewielkim ogniu, prawda jest jednak zupełnie inna a mianowicie ma to bardzo duże znaczenie dla samych walorów smakowych prawdziwego oraz tradycyjnego krupnika. Jest to jeden z powodów, dla którego warto i opłaca się poświęcić mu wręcz tak dużo czasu, dzięki czemu uda nam się uzyskać co za tym idzie upragniony efekt a więc ugotować krupnik wręcz doskonały.